Om

Vi har en bisyssla

Jag och min fru har varit biodlare i 10 år och

detta är våra 2 första samhällen

Vi  eller min fru bestämde att hon ville börja med biodling när hennes pappa slutat ha bin.. Hennes far och farfar var biodlare i och själv tog hon in en svärm nar hon var 12-13 år när  hennes pappa inte var hemma. När hennes pappa kom hem fick hon världens utskällning och nästan stryk för att hon gjorde det i bikini utan skyddskläder.

Jag var livrädd för bin trodde jag men det var getingar som jag hatade och såg ingen skillnad på djuren.

Vi började med ett samhälle och drottningen försvann. Vår kursledare fick komma med en yngelram så bina kunde dra upp en ny drottning. Då hittade han en ungdrottning och märkte den vit så vi skulle hitta den igen. Det året skulle drottningen vara röd, så jag märkte om den. Nu blev drottningen polkagrisrandig istället och fick namnet "polkagrisen"

Drottningen var produktiv och på två yngellådor såg vi 15 ramar yngel och resten honung och pollen.

Avkomman var lika suverän och avläggare och svärmar hörde till vardagen i biodlingen.

Nu har vi fler samhällen och butik

   


Biodlingen tog mer och mer tid, så trädgården blev full av samhällen och odlingskupor. Garaget, friggeboden och lekstugan blev förråd till bimaterial.

Inne i huset  blev ett rum förråd och ett blev slungrum. Det blev trångt i en liten villaträdgård, så vi köppte år 2013 en gård på 8 ha mark och stor lada.

Där har vi nu slungrum, förådsbyggnader och butikslokaler.

Nu har vi ett 50-tal samhällen och säljer bisamhällen, avläggare, drottningar och butik med bimaterial. Vi är återförsäljare av biredskapsfabriken i Töreboda och säljer hela deras sortiment. Glasburkar, sargar och allt annat som behövs har vi hemma. Det som vi saknar tar vi hem på beställning.

Ca 1000 kg honung om året i dagsläget har vi till försäljning. Vi säljer här på gården till biodlare och privatpersoner.

Till butiker, glasstillverkare  och handelsträdgårdar levererar vi honung året runt

Behöver du materil eller drottningar, samhällen så ring eller skicka meddelande på sidan "Kontakt"

Biodling

Biodlare är en hobby för alla med naturintresse. Alla kan ha bin oavsett ålder eller kön. Kan du inte ha bin på din tomt, så finns alltid andra uppställningsplatser.

Våra träd och bär behöver bina för att frukter och bär skall bli pollinerade och ge större och bättre frukter.

Här sitter jag och kollar på bi i ljungen.Det var lingon vi skulle plocka, och vi fick 20-30 liter.Här på Lilla Komperöd finns gott om vandringsleder, sjöar och gott om bär i skogarna


Lingonplockning vid Gårdsjön

2010 hade vi 12-13 bisamhällen och tyckte att nu räcker det. Nu 2016 har vi snart 50 samhällen på 8 olika platser  och fler kanske det blir. Men som biodlare säger så skall man ju inte ha fler bin än man hinner med. Jag han inte med, så min fru gav mig ultimatum att, "sälj av bisamhälle eller sluta jobba". Givetvis slutade jag att jobba och blev biodlare på heltid. Pension fick jag av staten och nu kan jag säga att jag är yrkesbiodlare.


Ängkrassevägen Stenungsund

Lysekil har vi bisamhällen. När svärfar slutade med bin, så ville ju han ha några bin och titta på. Nu har vår son tagit över huset och där finns gott om ljung överallt i bergen runt omkring


Samhällen i Lysekil

På Brattön bor vår dotter med familj. Där har vi också bisamhällen som ger stora skördar varje år.


Brattön vid Nordens Ark

Carlssons Biodling

Till salu

  •  Sargar, tak bottnar
  •  Glasburkar 700g 500g 250g, etiketter
  •  Avtäckningsgafflar, honungskärl
  •  Borstar, rökpust, kupknivar
  •  Foderdeg,odlingskupor
  •  Bisamhälle, drottningar
  •  Skyddskläder
  •  Bifor